Om slægterne Brændgaard & Heilesen

(Ukendt) Nielsdatter Panter

(Ukendt) Nielsdatter Panter[1]

Kvinde - Ja, dato ukendt

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn (Ukendt) Nielsdatter Panter 
    Død Ja, dato ukendt 
    Person-ID I3329  Simon
    Sidst ændret 3 feb. 2022 

    Far Niels Ågesen Panter   d. Ja, dato ukendt 
    Mor (Ukendt) Torbensdatter   d. Ja, dato ukendt 
    Familie-ID F1173  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Niels Eriksen Gyldenstierne   d. eft. 1310 
    Børn 
     1. Hr. Jakob Nielsen Gyldenstierne   d. eft. 15 jul. 1341
     2. Hr. Erik Nielsen Gyldenstierne, til Aagaard   d. eft. 1378
     3. Susanne Nielsdatter Gyldenstierne,   f. Ja, dato ukendt   d. eft. 1355
     4. (Ukendt) Nielsdatter Gyldenstierne   d. Ja, dato ukendt
    Familie-ID F1172  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 20 jul. 2018 

  • Billeder
    Panter_arms.jpg
    Panter_arms.jpg

  • Notater 
    • Ang. gift 1: med (Ukendt) Bugge (d. bef 1320). Barn i ægteskab med Bugge: Hr. Niels Bugge, til Vosborg (est. bef 1300 - 1359, Middelfart Købstad ). [se denne. med note om en anden, mulig forslægt. Se Holbek & Bruns forklaring nedenfor]

      "Vi ved, at Niels Bugge ejede den lille, nu forsvundne, herregård Lunholm i Skagen Landsogn. Den måtte hans datter Ellen i 1401 afstå til dronning Margrethe, men for en sikkerheds skyld lod dronningen også marsk Erik Nielsens (Gyldenstjerne) efterkommere fraskrive sig enhver (arvet) ret til den; ergo må den være arv efter en person, som de begge var arveberettigede efter.
      For at finde en sådan, må vi altså en generation længere tilbage end Niels Bugge, hvor vi så må lande på hans mor eller far. Men Niels Bugges far kan jo ikke være far til Erik Nielsen (Gyldenstjerne), hvorimod moren meget vel kan have været gift to gange og derved været blevet mor til begge de herrer. Den eneste måde, hvorpå både Niels Bugges og Erik Nielsens efterkommere kan være arveberettigede til samme ejendom, er altså, at Niels Bugges mor og Erik Nielsens mor var samme person; med andre ord, at de var halvbrødre. Og det giver jo en glimrende forklaring på, at Niels Bugge omtales som Erik Nielsens bror.
      Hvis vi så skal videre ad det spor, betaler det sig i første omgang at søge efter Erik Nielsens mor. I 1406 måtte samtlige arvinger efter Erik Nielsen og hans bror Jakob Nielsen fraskrive sig enhver ret til Åstrup gods med tilliggende i nærheden af Hjørring til fordel for kronen. Om dette gods ved vi, at det har tilhørt den barnløse Henrik Nielsen (Panter). Barnløsheden er så forklaringen på, at rettigheder i godset er gået i arv til Gyldenstjernerne. Det kan så kun være sket via en søster til Henrik Nielsen (Panter), som var mor til Erik og Jakob Nielsen (Gyldenstjerne).
      Hermed synes problemet altså løst, og det bliver ydermere forståeligt, at en sønnesøn af Henrik Nielsens (Panters) bror Uffe Nielsen sammen med bl.a. et par Gyldenstjerner optræder blandt de "svogre (dvs. svigersønner), frænder og venner", som tilslutter sig og samtykker i Ellen Buggesdatters afståelse af Lunholm til dronning Margrethe i 1401." (Holbek & Brun)

  • Kilder 
    1. [S25] Holbek, Hans Santasilia & Elsebet Bruun, Stamtavler over danske adelsslægter, (https://finnholbek.dk/index.php), 20 jul. 2018, https://finnholbek.dk/getperson.php?personID=I73028&tree=2.
      Anders Bøgh, Helle Henningsen og Kristian Dalsgaard. Nørre Vosborg i tid og rum, bind 1. Borg og herresæde. Aarhus Universitetsforlag 2014, Vosborgs adelige ejere i middelalderen, Niels Bugge og arvinger ca. 1330-88, side 187-202.